Καθηγητής ΣΕΜΦΕ
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ: +30-210-772-1263, +30-210-772-4025
Ο Σταύρος Κουρκουλής αποφοίτησε από τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) το 1984. Εκπόνησε τη Διδακτορική Διατριβή του στο «Εργαστήριο Αντοχής των Υλικών» του ΕΜΠ (ΕΑΥ/ΕΜΠ) με τίτλο «Φαινόμενα ασταθείας της διευθύνσεως ταχέως κινουμένων ρωγμών» υπό την επίβλεψη του Ακαδημαϊκού Καθηγητή Περικλή Θεοχάρη και έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα το 1989 από το Γενικό Τμήμα του ΕΜΠ.
Μετά τη διετή στρατιωτική του θητεία (1989-1991) ως Δόκιμος Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Μηχανικού, εργάσθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στα πλαίσια Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Προγραμμάτων, στο ΕΑΥ/ΕΜΠ στο Department of Engineering του Πανεπιστημίου του Reading της Μεγάλης Βρετανίας και στην Ecole Nationale Superieure des Artes et Metiers (ENSAM) στο Bordeaux της Γαλλίας.
Το 1996 εξελέγη λέκτορας στον Τομέα Μηχανικής του Γενικού Τμήματος του ΕΜΠ. Το 2014 εξελέγη Καθηγητής «Πειραματικής Mηχανικής του Παραμορφωσίμου Στερεού» στον Τομέα Μηχανικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ (ΣΕΜΦΕ/ΕΜΠ), θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα. Από το 2013 διδάσκει ως Καθηγητής Μηχανικής στη Σχολή Τεχνικής Εκπαίδευσης Αξιωματικών Μηχανικού (ΣΤΕΑΜΧ) των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος της εργαστηριακής μονάδας «Εμβιομηχανικής του Μυοσκελετικού Συστήματος» του ΕΑΥ/ΕΜΠ.
Διετέλεσε Διευθυντής του Τομέα Μηχανικής της ΣΕΜΦΕ/ΕΜΠ το Ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Το Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019 εξελέγη Κοσμήτορας της Σχολής ΕΜΦΕ/ΕΜΠ. Είναι πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Πειραματικής Μηχανικής των Υλικών».
Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνεται σε πλέον των 100 άρθρων που έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και πλέον των 200 άρθρων που έχουν δημοσιευθεί σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Έχει συγγράψει 3 διδακτικά βιβλία στα Ελληνικά και έχει επιμεληθεί ως προσκεκλημένος επιμελητής (Guest Editor) την έκδοση των τόμων πρακτικών 5 διεθνών συνεδρίων. Έχει κρίνει επιστημονικές εργασίες σε 96 επιστημονικά περιοδικά. Είναι Section Editor του επιστημονικού περιοδικού «Fracture and Structural Integrity».
Έχει επιβλέψει 6 διδακτορικές διατριβές ενώ τρεις ακόμα διατριβές είναι υπό εκπόνηση. Επίσης, έχει επιβλέψει περισσότερες από 20 Μεταπτυχιακές Εργασίες και πλέον των 60 Διπλωματικών Εργασιών.
Έχει υλοποιήσει ως Επιστημονικός Υπεύθυνος και Κύριος Ερευνητής 31 ερευνητικά προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 2.500.000 €, με χρηματοδότηση από Εθνικά και Ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και από Ιδιωτικούς φορείς.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Πειραματική Αντοχή των Υλικών, στην Εμβιομηχανική του Μυοσκελετικού, στα Κριτήρια Αστοχίας των Υλικών και στη Μηχανική Συμπεριφορά Φυσικών Δομικών Λίθων με έμφαση στη μελέτη υλικών συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.