Η διδασκαλία της Μηχανικής στη Σ.Ε.Μ.Φ.Ε.
Ο Τομέας Μηχανικής παρέχει το σύνολο των μαθημάτων Μηχανικής που διδάσκονται τόσο στα τέσσερα πρώτα εξάμηνα του ενιαίου κορμού της Σχολής όσον και στις κατευθύνσεις Μαθηματικού Εφαρμογών και Φυσικού Εφαρμογών. Τα περισσότερα από τα μαθήματα αυτά απευθύνονται στους φοιτητές όλων των ροών, αμφοτέρων Τα μαθήματα αυτά διακρίνονται σε υποχρεωτικά, υποχρεωτικά ροής και μαθήματα επιλογής. Των κατευθύνσεων ιδιαίτερα όμως στις ροές Εφαρμοσμένη Μηχανική – Υπολογιστική Προσομοίωση και Μηχανική των Υλικών. Τα μαθήματα που προσφέρει ο Τομέας στοχεύουν κυρίως να εφοδιάσουν τους φοιτητές με τo απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο ώστε να καταστούν σαφείς οι βασικές αρχές της επιστήμης της Μηχανικής με τρόπο μεθοδικό και επιστημονικά θεμελιωμένο. Παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να αποκτήσουν οι φοιτητές κατάλληλες γνώσεις, σε συγκεκριμένους επιλεγμένους κλάδους της Εφαρμοσμένης Μηχανικής ώστε να αποκτήσουν και μια σαφή εικόνα των πλέον σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών.
Τα μαθήματα της Μηχανικής που προσφέρονται στα πρώτα τέσσερα εξάμηνα σπουδών στη ΣΕΜΦΕ είναι τα ακόλουθα:
- Μηχανική Ι : Στατική (1ο Εξάμηνο)
- Μηχανική ΙΙ : Μηχανική Παραμορφωσίμου Σώματος (2ο Εξάμηνο)
- Μηχανική ΙΙΙ: Αντοχή Υλικών (3ο Εξάμηνο)
- Μηχανική ΙV: Κινηματική, Δυναμική και Αναλυτική Μηχανική (4ο Εξάμηνο)
Κατεύθυνση Μαθηματικού Εφαρμογών: Ροή Εφαρμοσμένης Μηχανικής – Υπολογιστικής Προσομοίωσης
Η Ροή αυτή εκφράζει αφενός μεν τη σύγχρονη μετεξέλιξη των κλασικών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, όπου κεντρική θέση κατείχε η «Μαθηματική Φυσική», αφετέρου δε τη Μηχανική που περιλαμβάνει: τη Μηχανική του Συνεχούς Μέσου, την Πειραματική Μηχανική Υλικών, τη Δυναμική Συστημάτων και τις Υπολογιστικές Μεθόδους. Εφοδιάζει τον φοιτητή με γνώσεις που τον καθιστούν ικανό για την επίλυση των πολύπλοκων προβλημάτων που συναντώνται σε ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών και βιομηχανικών εφαρμογών, στα οποία απαιτείται αναλυτική σκέψη, αφαιρετική δυνατότητα, που επιτρέπει τον άμεσο εντοπισμό των δομικών στοιχείων του προβλήματος και ιδιαίτερες υπολογιστικές γνώσεις. Η εμβάθυνση αυτή περιλαμβάνει κυρίως θέματα της Μηχανικής του Παραμορφωσίμου στερεού, της Ρευστομηχανικής, της Μηχανικής των Συζευγμένων Πεδίων, των Πεπερασμένων Στοιχείων, της Κλασσικής Δυναμικής, της Εμβιομηχανικής, των Συνθέτων και Πολυμερών Υλικών, της μη Γραμμικής Δυναμικής Ανάλυσης, των Διαφορικών Εξισώσεων (Συνήθων και Μερικών), των Ολοκληρωτικών Εξισώσεων και θέματα Αριθμητικής Ανάλυσης. Ο συνδυασμός της Ροής αυτής με τη Ροή 1 δίνει ιδιαίτερες δυνατότητες στο φοιτητή για την επίλυση ενός ευρέος φάσματος εφαρμοσμένων μαθηματικών και φυσικών προβλημάτων από τη νάνο και μίκρο μέχρι τη μακροσκοπική κλίμακα. Η Μηχανική του Συνεχούς Μέσου αναφέρεται σε ένα μεγάλο πεδίο ερευνητικών δραστηριοτήτων από τη Θεωρία του Παραμορφώσιμου Στερεού, την Εμβιομηχανική, τη Θεωρία της Θραύσης, τη Ρευστομηχανική, τους Μη Καταστροφικούς Ελέγχους Υλικών, τη Μηχανική των Συζευγμένων Πεδίων, τη Μηχανική των Σεισμών. Η ερευνητική περιοχή της Κλασσικής Δυναμικής περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως είναι η διάδοση κυμάτων σε υλικά, την Ουράνια Δυναμική και το πρόβλημα των πολλαπλών σωμάτων, την Ευστάθεια και τις Ταλαντώσεις κατασκευών. Η ερευνητική περιοχή των Υπολογιστικών Μεθόδων, αναφέρεται σε ένα φάσμα δραστηριοτήτων όπως είναι η Υπολογιστική Μηχανική στερεών σωμάτων με την ανάπτυξη και εφαρμογή Πεπερασμένων Στοιχείων, την Υπολογιστική Ρευστομηχανική, την Ανάλυση μεγάλης κλίμακας προβλημάτων, την Υπολογιστική Προσομοίωση και Ανάλυση της Δυναμικής Πολύπλοκων (complex) προβλημάτων.
Κατεύθυνση Φυσικού Εφαρμογών: Ροή Μηχανικής των Υλικών
Η Ροή της Μηχανικής των Υλικών στηρίζεται στα βασικά μαθήματα Μηχανικής (Στατική, Παραμορφώσιμο Στερεό, Αντοχή των Υλικών, Κινηματική και Δυναμική) των τεσσάρων πρώτων εξαμήνων της Σχολής, καθώς και στο υποχρεωτικό μάθημα της Κατεύθυνσης «Ρευστομηχανική» του 6ου εξαμήνου, και εκμεταλλεύεται την παράδοση και την εμπειρία του Τομέα Μηχανικής και του αντίστοιχου Εθνικού Εργαστηρίου Αντοχής των Υλικών. Η ειδίκευση ξεκινά στο 6ο εξάμηνο με την «Θεωρία Ελαστικότητας» και συνεχίζεται στο 7ο εξάμηνο με την «Μηχανική του Συνεχούς Μέσου». Στα δύο επόμενα εξάμηνα προσφέρονται τα μαθήματα της «Υπολογιστικής Μηχανικής», της «Μηχανικής των Συζευγμένων Πεδίων» και το μάθημα «Σύνθετα Υλικά». Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να συνδυαστεί με κατ’ επιλογήν μαθήματα τα οποία προσφέρουν περαιτέρω ειδίκευση σε περιοχές που εκτείνονται από την Ανελαστικότητα και την Μηχανική των Θραύσεων μέχρι την Εμβιομηχανική και την Υπολογιστική Ρευστομηχανική. Τα φαινόμενα που μελετούν οι σπουδαστές, σε αυτή την Ροή, καλύπτουν διαφορετικές κλίμακες και εκτείνονται επίσης από ζητήματα βασικής έρευνας και μελέτης μέχρι ενδιαφέρουσες εφαρμογές σε πολλά και διαφορετικά πεδία.
Η διδασκαλία της Μηχανικής στις άλλες Σχολές του Ε.Μ.Π.
Ο Τομέας Μηχανικής παρέχει και τα σχετικά με τη Μηχανική μαθήματα στις άλλες Σχολές του Ε.Μ.Π. (με εξαίρεση τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και τη Σχολή Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών). Ιδιαίτερα τα μαθήματα της «Πειραματικής Αντοχής Υλικών» και τα εργαστήρια των μαθημάτων «Μηχανικής του Παραμορφωσίμου Σώματος» και «Μηχανικής των Θραύσεων» στις Σχολές Πολιτικών, Μηχανολόγων, Ναυπηγών και Μεταλλειολόγων Μηχανικών διδάσκονται στις άρτιες εγκαταστάσεις του «Εργαστηρίου Αντοχής Υλικών».